> > 3 mõtet, miks eeskuju nii mõjus on

Olles nii lapsevanema, naise, kolleegi, sõbra, kui juhi rollis, olen märganud, et põhiline tööriist, kuidas panna inimesed tegutsema soovitud eesmärkide suunas… on olla oma käitumisega eeskujuks.
Olen selle üle palju mõtisklenud ja jõudnud järeldusele, et põhjuseid, miks selline käitumine toimib, on mitu. Toon välja 3 olulisemat mõtet.

1. MATKIMINE
Väikesed lapsed õpivad just matkimise teel. Vaadates, mida teevad vanemad, õed, vennad, sõbrad ja teised eeskujud ees, hakkab laps just sellisel viisil käituma nagu ta oma eeskujude puhul näeb. Juba teadvustamata tasandil hakkab laps vaatama, kuidas ema ja isa ühes või teises situatsioonis käituvad ning võtab üle selle käitumisviisi. Kui sa lapsele räägid, et suitsemine on paha paha aga ise suitsu ette paned, siis mis järeldused laps teeb? Nii ei tasu olla pahane, leides oma 15-aastase nurga tagant suitsu tõmbamas, vaid aeg on vaadata peeglisse. Kui Sind häirib, et üle lapse huulte tulevad vandesõnad, on hea iseennast kõrvalt kuulata ja taas võid avastada, et sa pole sellest patust puhas.

 2. SÕNADE JA KÄITUMISE KOOSKÕLA
Sama on täiskasvanud inimestega. Näiteks, kui Sa juhina ootad, või lausa nõuad oma töötajatelt õigeks ajaks tööle jõudmist, tasub mõelda kas ma ise ikka jõuan alati õigel ajal. Kui ei, peaks eelkõige ise täpne olema ja alles siis töötajatelt seda ootama.
Kui ma soovin, et minu lapsed oleksid ausad, tasub mõelda, kas ma oma eeskujuga annan neile edasi sõnumit, mis paneks ka neid ausalt käituma. Kui minu sõnad ja teod ei ole kooskõlas, usaldab teine inimene pigem seda mida ta näeb, kui seda mida talle öeldud on. Seega on alati oluline mõelda, millise sõnumi Sina teisele poolele oma käitumisega annad.
Olen seda meelt, et inimene käitub Sinu tegude mitte sõnade järgi, kuigi ühes targas raamatus on see ütlus teistpidi.

3. AUTORITEET
Enamus inimestel on keegi autoriteet, keda ta järgida ja jäljendada tahab. Seega, mõistes, et olen kellegile eeskujuks, on oluline mõelda, milline autoriteet ma tahan olla. Kas inimene, kelle käitumine on selline, mis loob maailmale ja inimkonnale midagi head ja kasulikku või vastupidi.

Seda mõtisklust kirjutades meenus üks lugu Mahatma Gandhist, mida tahaksin teiega lõpetuseks jagada:

Mahatma Gandhi juurde tuli kord naine oma pojaga ja kurtis, et too ei kuula teda. Naine olnud pojale juba mitu korda öelnud, et too teed suhkruga ei jooks, aga kasu polnud sellest olnud. Kas Gandhi oleks nii kena ja ütleks pojale oma autoriteeti kasutades seda ise?
Gandhi teatas, et tulgu nad kahe nädala pärast tagasi.
Kui kaks nädalat oli möödunud, vaatas ta poisile otsa ja lausus: “Ära joo suhkruga teed!”
Mõne aja pärast tuli ema Gandhit tänama ja rõõmustas, et poiss ei joo enam teed suhkruga. “Aga ma ei saa aru, miks te seda kohe ei öelnud, vaid alles kahe nädala pärast!”
“Ma pidin enne kaks nädalat ise ilma suhkruta teed jooma, muidu poleks minu jutt veenev olnud,” vastas Gandhi.

Seega, kui kui Sinu soov on, et inimesed Sind kuulaksid ja Sinult midagi õpiksid, siis mitte ära ainult räägi sellest, vaid ka käitu oma sõnade järgi, sest eeskuju on kõige toimivam viis inimeste käitumise mõjutamiseks!

Signe Valsberg, Aeternum koolitaja – konsultant

2019-02-28T00:01:46+02:00