Uudised

Signe Udu-Pärna: Puhkus?! Kas me oskame puhata?

Signe UP-portree

Aeternumi meeskond on hetkel puhkusel, veel enne kui tõusis lennuk jõudis Signe kirjutada mõne rea puhkusest. Puhkust tuleb väärtustada, puhata tuleb osata! Aga nüüd räägib juba Signe lähemalt, mis on tema jaoks puhkus. 

Mis on minu jaoks puhkus? Minu jaoks on puhkus see, kui puuduvad igapäevased kohustused, saan lesida päikese käes mõtlemata sellest, et mis kell peab homme tõusma.

Minu suhtumine puhkusesse on muutunud vanusega. Näiteks elukaaslasega on meil täiesti erinev arusaam puhkusest – minu meeldib pigem vähem aktiivsem ning temale aktiivsem. Minu tunne on, et olen igapäev kui orav rattas ja tahangi just lesida rannatoolis nii kaua kuni isu täis saab. Nooremana aga tundus ka mulle niisama lesimine mõttetuna – tahtsin ammutada uusi kogemusi ja näha võimalikult palju.

Vaadates ringi viimasel ajal märkan tihti, et inimestel on ka puhkusel kaasas suhtlusvahendid. Telefonid kipuvad olema koguaeg töörežiimis ning aegajalt piiksuvad töö meilide teavitused. Tihti kipume võtma töö kaasa puhkusele, kas siis teadlikult või paratamatusest, sest telefon on nii kord juba seadistatud, et kõik saavad koheselt suhelda.

Kindlasti on olukordi, kus ei jää muud üle, kui tuleb ka puhkusel tegeleda tööga. Mõnikord tööreis ongi puhkus juba iseenesest.

On üks ütlus – ma vajan puhkust, et puhata puhkusest! Olen ka ise seda kogenud, kus puhkuse esimesel päeval oli ärasõit ja tagasitulekule järgnev päev tööpäev. Oli tõesti vaja järgmist puhkust, kiiresti!

Tahan öelda, et minu meelest me puhkame siis, kui me teame kuidas just minule on sobiv puhata. Oleme vaadanud iseendasse ja julgeme ka vajadusel öelda, et seekord ei tegele töö asjadega ja pühendan selle puhkuse vaid iseendale. Minul isiklikult on hetkel olev esimene puhkus, kus ei tegele ma tööasjadega ja luban endale oma aja. Nimelt olen eelnevalt pannud alati kõik teised esikohale – pere, töö ja kodu.  Seekord teen endale pai ja panen esikohale iseenda!

Me peame alustama iseenda tundmaõppimisest. Siis väärtustavad ja armastavad meid ka teised – pere ja kolleegid.